Ατοπική δερματίτιδα – Έκζεμα

Η ατοπική δερματίτιδα, πάθηση κοινώς γνωστή και ως έκζεμα, είναι μία φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, χρόνια και υποτροπιάζουσα. Ξεκινά στην παιδική ηλικία, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μέσα στους πρώτους έξι μήνες και μπορεί να διαρκέσει μέχρι την εφηβεία ή την ενήλικη ζωή. Το ποσοστό για τη χώρα μας διαμορφώνεται στο 10% περίπου.

Αίτια

Τα ακριβή αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η χρόνια ατοπική δερματίτιδα είναι ένας συνδυασμός αλληλεπιδράσεων παραγόντων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Διαταραχή στη λειτουργία του φραγμού του δέρματος
  • Ανοσολογικοί παράγοντες
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες
  • Γενετική προδιάθεση

Αν και το έκζεμα μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος, ορισμένες περιοχές προσβάλλονται συχνότερα από άλλες.

Στα παιδιά παρατηρείται κυρίως στο πρόσωπο, ενώ, καθώς μεγαλώνουν, επεκτείνεται σε χέρια και πόδια. Σε έφηβους και ενήλικες, συνήθως τη συναντούμε στα γόνατα, τους αγκώνες και τον λαιμό, τους καρπούς, τους αστραγάλους και φυσικά και στα χέρια.

Θεραπεία

Παρά το ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα, η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να μειώσει την ξηρότητα και τον ερεθισμό του δέρματος. Ο δερματολόγος σας, συνιστά την αποφυγή ουσιών που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα (σαπούνια, χημικά κ.ά). Επίσης θα πρέπει να δοθεί προσοχή σε τροφές όπως γάλα, αυγό, σιτηρά, ξηροί καρποί, σοκολάτα, σόγια και ψάρια, καθώς μπορεί να επιτείνουν το πρόβλημα.

Ως θεραπευτική αγωγή ενδείκνυνται, ανάλογα πάντα με την εκάστοτε περίπτωση,  κορτιζονούχες κρέμες και αντισταμινικά. Σπάνια μπορεί ο δερματολόγος να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό αν η περιοχή του εξανθήματος έχει επιμολυνθεί.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα