ΧΗΜΙΚΟ PEELING

Το χημικό peeling είναι μια θεραπεία που αποσκοπεί στη βελτίωση και λείανση της υφής του δέρματος- κυρίως του προσώπου- μέσω της απομάκρυνσης των κατεστραμμένων εξωτερικών του στιβάδων.
Με αυτόν τον τρόπο βοηθά άτομα που έχουν ρυτίδες, κηλίδες, πανάδες, ουλές ακμής ή μη και χρωματική ανομοιογένεια στο δέρμα. Το χημικό peeling από μόνο του ή και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες επεμβατικές ή μη αισθητικού τύπου αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη αλλά και αποτελεσματική επιλογή για την ανανέωση και εξυγίανση του ταλαιπωρημένου δέρματος.
Η επιλογή της κατάλληλης φόρμουλας που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται πρωτίστως από τις ανάγκες του εκάστοτε προσώπου, την αντοχή του, τις επιθυμίες του ασθενούς η τελική όμως απόφαση λαμβάνεται από έναν έμπειρο δερματολόγο.

Τρεις είναι οι κατηγορίες χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στο peeling:

1. Τα αλφα-υδροξυ-οξέα (ΑΗΑ) (γλυκολικό, γαλακτικό οξύ, οξέα φρούτων) είναι οι πιο ήπιες φόρμουλες peeling. Αυτός ο τύπος peeling δίνει ένα απαλότερο, πιο λαμπερό δέρμα σε όσους δεν έχουν το χρόνο να αναρρώσουν από ένα peeling με φαινόλες ή TCA. Οι χρήσεις του συνοψίζονται στα εξής:

– Λειαίνει το άγριο, θαμπό δέρμα.
– Βελτιώνει την υφή του κατεστραμμένου από τον ήλιο δέρματος.
– Βοηθά στον έλεγχο της ακμής ή στην χρωματική ανομοιογένεια του ακνεϊκού δέρματος
– Μπορεί να αναμιχθεί με έναν παράγοντα λεύκανσης για να διορθώσει προβλήματα χρώσης
– Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προ-θεραπεία με TCA.
Κάθε εβδομάδα ή περισσότερο μπορούν να χρησιμοποιούνται διαφορετικές συγκεντρώσεις ΑΗΑ για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γεγονός που θα το αποφασίσει ο γιατρός σας κατά την έναρξη ή την πρόοδο της θεραπείας. Τα ΑΗΑ μπορούν επίσης να αναμειχθούν με ένα γαλάκτωμα ή μια κρέμα καθαρισμού σε μικρότερες συγκεντρώσεις στα πλαίσια καθημερινής φροντίδας του δέρματος.

2. Το τριχλωρικό οξύ (TCA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συγκεντρώσεις, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για peeling μεσαίου βάθους. Είναι αποτελεσματικό σε μεγάλη γκάμα δερματολογικών προβλημάτων:

– Λεπταίνει τις λεπτές επιφανειακές ρυτίδες
– Αφαιρεί τις επιφανειακές κηλίδες
– Διορθώνει τις δυσχρωμίες
– Εξαφανίζει τις αβαθείς ουλές και συντελεί στη μείωση του βάθους των βαθύτερων ουλών.

Το TCA προτιμάται σε ασθενείς με σκουρότερο δέρμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από το πρόσωπο, στο λαιμό, στα χέρια ή σε άλλες περιοχές του σώματος. Πριν τη θεραπεία με TCA μπορεί να γίνει προ-θεραπεία με ρετινόλη ή ΑΗΑ. Το βάθος του peeling ρυθμίζεται με βάση τη χρησιμοποιούμενη συγκέντρωση TCA ενώ μπορεί να χρειασθεί επαναληπτική θεραπεία για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Μετά τη θεραπεία χρησιμοποιείται απαραιτήτως αντηλιακό γαλάκτωμα για αρκετούς μήνες ενώ η περίοδος επούλωσης είναι συνήθως σύντομη, πολύ συντομότερη από ότι στην περίπτωση του peeling με φαινόλη.

3. Η φαινόλη είναι το ισχυρότερο από τα χημικά διαλύματα που χρησιμοποιείται για βαθύ peeling.

– Λειαίνει τις βαθιές ρυτίδες
– Διορθώνει τις κηλίδες που προκαλούνται από έκθεση στον ήλιο, αντισυλληπτικά χάπια, γήρανση
– Αφαιρεί προκαρκινικές δερματικές αλλοιώσεις
Η φαινόλη χρησιμοποιείται μόνο στο πρόσωπο. Δεδομένου ότι μερικές φορές αποχρωματίζει σημαντικά τις περιοχές που εφαρμόζεται, το χρώμα του δέρματος είναι καθοριστικός παράγοντας για την καταλληλότητα ή όχι της θεραπείας οπότε και δεν συνιστάται σε άτομα με σκουρότερο δέρμα. Η επούλωση μετά από peeling με φαινόλη είναι αργή, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται αντηλιακή προστασία.
Τέλος, η θεραπεία peeling με φαινόλη πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενής με καρδιακά προβλήματα.

Όλα τα χημικά peelings εμπεριέχουν κάποιο βαθμό επικινδυνότητας κατά κανόνα όμως είναι ασφαλής διαδικασία όταν γίνονται από ειδικευμένο, έμπειρο γιατρό. Εκτός από τη σύσταση για χρήση αντηλιακής προστασία οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τυχόν εμφάνιση ερυθρότητας, πόνου, οιδήματος, εφελκίδων ή αποχρωματισμού ανάλογα με τη χρησιμοποιούμενη φόρμουλα.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των θεραπειών, οι βελτιώσεις από το peeling με ΑΗΑ μπορεί να είναι πολύ διακριτικές στην αρχή. Μπορεί να παρατηρηθεί μια πιο υγιής όψη του δέρματος, με τις συνεχείς θεραπείες όμως βελτιώνεται εν γένει η υφή του δέρματος. Τα αποτελέσματα του peeling με TCA συνήθως δεν έχουν τόση διάρκεια όσο αυτά του peeling με φαινόλη όμως το δέρμα είναι σαφώς πιο λείο και φρέσκο. Το peeling με φαινόλη επιφέρει εντυπωσιακή βελτίωση της επιφάνειας του δέρματος, λιγότερες λεπτές ρυτίδες, λιγότερες κηλίδες και δέρμα ομοιογενέστερου τόνου. Τα αποτελέσματα έχουν διάρκεια, φυσικά όμως δεν μένουν ανέπαφα από τις επιδράσεις της γήρανσης και της έκθεσης στον ήλιο.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα