Έρπητας ζωστήρας

Ορισμός

Ο έρπητας ζωστήρας είναι ένα επώδυνο δερματικό εξάνθημα. Προκαλείται από τον ιό της ανεμοβλογιάς.

Ο έρπητας ζωστήρας εμφανίζεται συνήθως σε μορφή ζώνης ή μικρής περιοχής στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος κατά μήκος ενός νευροτομίου – αισθητικού νεύρου.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο συχνός σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (>65 ετών) και σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα(εξαιτίας κάποιου τρυματισμού ,του στρες, ορισμένων φάρμακων, κάποιου χειρουργείου η  γήρανση ή για άλλους λόγους. Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι εκδηλώνουν έρπητα ζωστήρα μόνο μία φορά στη ζωή τους , όμως είναι δυνατόν ,αν και σπάνιο, ο ιός που ζει παρασιτικά στο σώμα να εκδηλωθεί περισσότερες από μία φορές. Δεν έχει αποσαφηνιστεί  πώς και γιατί  συμβαίνει αυτό, όταν όμως ο ιός γίνεται ξανά ενεργός, μπορεί να προκαλέσει μόνο έρπητα ζωστήρα και όχι ανεμοβλογιά.

Ο έρπητας ζωστήρας δεν κολλάει από κάποιον που τον έχει αλλά υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ένα άτομο με εξάνθημα έρπητα ζωστήρα να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο που δεν έχει νοσήσει από ανεμοβλογιά ή δεν έχει εμβολιαστεί.

Συμπτώματα

Στην αρχή μπορεί να έχετε πονοκέφαλο ή φωτοευαισθησία. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε σαν να έχετε γρίπη, αλλά χωρίς πυρετό.φαγούρα, τσούξιμο ή και πόνο σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

Σε αυτή τη περιοχή είναι όπου πιθανά θα εμφανιστεί  μια ζώνη-λωρίδα, ή μικρή περιοχή του εξανθήματος λίγες ημέρες αργότερα. Το εξάνθημα στην πορεία αλλάζει και μετατρέπεται σε σύμπλεγμα από φλύκταινες. Οι φλύκταινες γεμίζουν με υγρό και στη συνέχεια κάνουν κρούστα. Απαιτούνται  2-4 εβδομάδες για να υποχωρήσουν οι φλύκταινες και μπορεί να αφήσουν σημάδια καθώς και πονο για αρκετό καιρο που ονομαζεταιμεθερπητικήωευραλγία.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήραπρεπει να αντιμετωστεί όχι  αργότερα από 72 ώρες μετά τη διάγνωση

Αντιιικά φάρμακα, όπως η ακυκλοβίρη, βαλακυκλοβίρη ,βριβουδίνη και  φαμσικλοβίρη, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των δερματικών εξανθημάτων και του πόνου αλλά και την γρηγορότερη αποδρομη της νόσου.

  • Παυσίπονα είναι συχνά απαραίτητα καθώς το επίπεδο του πόνου είναι πολύ υψηλό σε πολλούς ανθρώπους. Ο πόνος είναι συχνά πολύ που σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς  δεν ανέχονται ούτε κάποιο ρούχο να αγγίζει την περιοχή του δέρματος με εξάνθημα.
  • Η μεθερπητική νευραλγία μπορεί να απαιτεί επιπλέον φάρμακα όπως  οπιοειδή για τον έλεγχο του πόνου. Μερικοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στις κοινές θεραπείες πόνου και μπορεί να χρειαστεί να παραπεμφθούν σε ιατρεία πόνου .
  • Μερικές φορές τα τοπικά ή συστηματικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για να μειώσουν τη φλεγμονή και τον πόνο, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη ιατρού, δεδομένου ότι, σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να επιδεινωθεί η μόλυνση με τη χρήση των κορτικοστεροειδών. Τα τοπικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απαλύνουν την περιοχή ή για την πρόληψη της λοίμωξης.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700