Γυροειδής αλωπεκία

Είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής ή και το σώμα. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού. Τα δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους. Η αυτοάνοση αιτιολογία της γυροειδούς αλωπεκίας ενισχύεται και από τη συνύπαρξή της με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως λεύκη, θυρεοειδιτιδα Hashimoto, νόσο του Adison και άλλα πολλά.

Η ολική και καθολική γυροειδής αλωπεκία είναι σπάνιες, καθώς αντιπροσωπεύουν το 1-2% όλων των μορφών γυροειδούς αλωπεκίας. Παρόλη την αυτοάνοση φύση της γυροειδούς αλωπεκίας και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή της. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

 • Μακροχρόνιο ή αιφνίδιο έντονο ψυχολογικό ή σωματικό stress (πυρετός, φλεγμονή, κακοήθη νοσήματα)
 • Τοπικό τραυματισμό
 • Ιογενή ή βακτηριακή λοίμωξη
 • Κύηση
 • Ορμονικές διαταραχές
 • Χημικές ουσίες
 • Αλλεργικές αντιδράσεις
 • Εποχιακές μεταβολές

Συμπτώματα

Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Το υποκείμενο δέρμα στην γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και μη ουλοποιημένο. Οι συνηθέστερες εντοπίσεις της γυροειδούς αλωπεκίας είναι τα μαλλιά και οι τρίχες του γενείου, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες.

Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία. Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας που ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες πλησίον της πλάκας γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές.

Θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας

Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή προκαλεί έντονο stress και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι σημαντική, καθώς οι ασθενείς αποβάλλουν την κοινωνική φοβία και βελτιώνεται η ποιότητα ζωή τους.

Συνήθως η θεραπεία γυροειδούς αλωπεκίας που αποτελείται από μικρές πλάκες γίνεται με κορτικοστεροειδή, είτε τοπικά σε μορφή κρέμας, είτε με τη μορφή διηθήσεων με ενέσεις. Το προτεινόμενο κορτικοστεροειδές είναι το ακετονίδιο της τριαμσινολόνης. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση, ανάλογα βέβαια με την περίπτωση, την εξέλιξη της νόσου αλλά και τη συναίνεση του ασθενή. Ωστόσο, η απόκριση σε οποιαδήποτε θεραπεία ποικίλλει και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την έκταση και τη διάρκεια της αλωπεκίας.

Τέτοιες θεραπείες είναι οι κάτωθι:

 • Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας με τοπικά κορτικοστεροειδή
 • Χρήση Μινοξιδίλης
 • Θεραπεία με τοπικά ανοσοτροποποιητικά φάρμακα
 • Φωτόλουτρα PUVA
 • Αντι-TNF βιολογικοί παράγοντες
 • Γονιδιακή Θεραπεία
 • Χρήση περούκας

Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας με τη μέθοδο PRP

Η τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η πολλά υποσχόμενη θεραπεία με PRP (Platelet Rich Plasma). Η θεραπεία PRP έχει χρησιμοποιηθεί επί σειρά ετών στην αντιμετώπιση τραυμάτων, εγκαυμάτων και χρόνιων ελκών, επιταχύνοντας σημαντικά την επούλωση και βελτιώνοντας αισθητά την ποιότητα της ουλής. Τα τελευταία χρόνια, έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, τόσο σε επίπεδο συντηρητικής αγωγής, όσο και επικουρικά σε συνδυασμό με τη μεταμόσχευση μαλλιών.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα