Laser Αποτριχωση

Η εμφάνιση των εξελιγμένων Laser εδώ και δεκαετίες έχει επιτρέψει την αντιμετώπιση δύσκολων δερματολογικών παθήσεων και καταστάσεων όπως ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ευρυαγγείες, κηλίδες, αιματαγγειώματα, τατουάζ, ουλές, ρυτίδες, που στο παρελθόν ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν.

Τα εξελιγμένα Laser στηρίζονται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία, και στο βαθμό που πληρούνται ορισμένες παράμετροι, είναι δυνατή η επιλεκτική εξάλειψη του επιδιωκόμενου ανά περίπτωση στόχου (π.χ. τριχικοί θύλακοι, αγγεία ή μελανοσώματα) χωρίς να προσβάλλεται η φυσιολογική επιδερμίδα και το χόριο, αποφεύγοντας δηλαδή έτσι τις παρενέργειες.

Κατά την τελευταία τριετία διατυπώθηκε και εφαρμόστηκε σαν επέκταση της θεωρίας της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης η αρχή της θερμοκινητικής επιλεκτικότητας, η οποία επέτρεψε την εφαρμογή νέων εξελιγμένων Laser στο πεδίο της αποτρίχωσης.

ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗ

Η παρουσία ή απουσία σωματικής τριχοφυΐας έχει μεγάλη πολιτισμική σημασία. Η ανεπιθύμητη σωματική τριχοφυΐα και οι προσπάθειες εξάλειψης της μπορούν να αποτελέσουν πηγή μεγάλης ψυχικής δυσφορίας, τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Η υπερβολική και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα είναι αποτέλεσμα κληρονομικής προδιάθεσης, ορμονικών επιδράσεων ή και φαρμάκων. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αποτρίχωσης (ξύρισμα, αποτριχωτικό κερί ή κρέμα) δίνουν μόνο προσωρινά αποτελέσματα, ενώ η ηλεκτρόλυση με βελόνα είναι επώδυνη, χρονοβόρα και πρακτικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε μεγάλες περιοχές. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 οπότε και άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα Laser έφεραν επανάσταση στον τομέα της αποτρίχωσης.

Ο μηχανισμός της αποτρίχωσης με Laser είναι η απορρόφηση της ενέργειας της ακτίνας από τη μελανίνη της τρίχας με αποτέλεσμα την καταστροφή του θύλακα. Το κρίσιμο σημείο είναι το ότι η μελανίνη συνυπάρχει στον τριχικό θύλακα αλλά και στην επιδερμίδα. Εδώ έρχονται τα νέα εξελιγμένα Laser βασισμένα στην αρχή της θερμοκινητικής επιλεκτικότητας που επιτρέπει το καλύτερο αποτέλεσμα με τη μέγιστη δυνατή προστασία του δέρματος.

Το ποσοστό επιτυχίας της αποτρίχωσης με Laser εξαρτάται από το χρώμα, το πάχος της τρίχας και το φωτότυπο του ασθενούς. Δύσκολα περιστατικά θεωρούνται εκείνα με σκούρο φωτότυπο ή με λεπτές ανοιχτόχρωμες τρίχες ενώ το αποτέλεσμα είναι κατά κανόνα καλύτερο στο σώμα παρά στο πρόσωπο.

Η επιτυχία είναι συνάρτηση των εξής παραμέτρων του Laser:
μήκος κύματος, πυκνότητα ενέργειας, διάρκεια παλμού, συχνότητα επανάληψης, μέγεθος του spot. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ψύξης (με επαφή, με αέρα, με ψυκτικό υγρό) που αποσκοπούν στη μείωση της επιδερμικής βλάβης και στη καλύτερη ανοχή από τον ασθενή.

Όσον αφορά τη συχνότητα των συνεδριών, πρέπει να γίνονται όταν οι τριχικοί θύλακες βρίσκονται στο πρώϊμο αναγενές στάδιο, οπότε και η μελανίνη απαντά σε υψηλή συγκέντρωση στην τρίχα με αποτέλεσμα την υψηλή απορρόφηση ενέργειας στη φάση αυτή. Στο πρόσωπο οι συνεδρίες γίνονται κατά προσέγγιση σε 1-2 μήνες ενώ στο σώμα ανά 2 μήνες.

Τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία συνιστάται φωτοπροστασία γιατί όσο λιγότερο μαυρισμένο είναι το δέρμα τόσο μεγαλύτερη ενέργεια δύναται να χρησιμοποιηθεί. Προσοχή πρέπει να δοθεί σε υπάρχοντες σπίλους ή άλλες μελαγχρωματικές βλάβες. Βασική προυπόθεση ασφαλείας όλοι οι παρευρισκόμενοι να φορούν ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Αντενδείξεις για αποτρίχωση με Laser αποτελούν: η εγκυμοσύνη, η λήψη ρετινοϊδών (τοπικά ή συστηματικά), το ιστορικό χηλοειδών, το μέλασμα, ο απλός έρπητας, η φωτοευαισθησία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας με Laser αποτελούν: το περιθυλακικό ερύθημα και οίδημα που παρατηρείται συχνότατα και διαρκεί λίγη ώρα, έγκαυμα 1ου βάθμου (σπάνια 2ου βαθμού), ο απλός έρπητας (υποτροπή), η βακτηριακή λοίμωξη (σπάνια), οι δυσχρωμίες (υπέρχρωση ή υποχρωμία), η αντιδραστική υπερτρίχωση στην ίδια ή σε γειτονική περιοχή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
Δασκαρόλη 67, 166 75
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 120, 11526
210 77 57 700

Λευκωσία, Κύπρος
Λ. Στροβόλου 290
+00357 9683 7350

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα