ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Η μεσοθεραπεία σαν μέθοδος άρχισε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του ΄50 στη Γαλλία με σκοπό τη θεραπεία αρθροπαθειών, τραυματικών κακώσεων και άγχους. Στην πορεία ανακαλύφθηκαν οι ευεργετικές της επιδράσεις σε δερματικά προβλήματα όπως η κυτταρίτιδα, οι ραγάδες-ραβδώσει, οι ρυτίδες, η τριχόπτωση και η ακμή. Σημαντική είναι η συμβολή της στον περιορισμό του εντοπισμένου πάχους και κατ΄επέκταση στην απώλεια πόντων.

Το πλεονέκτημα της μεσοθεραπείας έναντι της από του στόματος χορήγησης του δραστικού μίγματος είναι η αποφυγή της γαστρεντερικής οδού και της ευρείας κατανομής του φαρμάκου σε όλο το σώμα με αποτέλεσμα μικρότερες δόσεις δραστικής ουσίας να χρησιμοποιούνται καθώς ενίονται άμεσα στην περιοχή που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα το δέρμα έχει την ιδιότητα να απελευθερώνει σταδιακά το ενιέμενο μείγμα συντηρώντας το αποτέλεσμα για μεγαλύτερο διάστημα.

Τρεις είναι οι κύριες περιπτώσεις στις οποίες εφαρμόζεται μεσοθεραπεία στην Αισθητική Δερματολογία:
– Ανανέωση δέρματος προσώπου, λαιμού και στερνικής περιοχής (ντεκολτέ)
– Θεραπεία κυτταρίτιδας
– Ελάττωση τοπικού πάχους

Η μεσοθεραπεία προσώπου αποσκοπεί στον εμπλουτισμό του χορίου του δέρματος με βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, μέταλλα, ένζυμα και αμινοξέα, τα οποία θρέφουν και αναζωογονούν το δέρμα. Παράλληλα, προάγεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης αυξάνοντας το μεταβολισμό. Εν μέσω των θεραπειών προστίθεται στο μείγμα υαλουρονικό οξύ το οποίο κατακρατώντας νερό συντελεί στην εν τω βάθη ενυδάτωση του δέρματος.

Η θεραπεία για τη μείωση της κυτταρίτιδας γίνεται με μείγματα που σαν κύριο δραστικό συστατικό έχουν την καφεΐνη . Η φόρμουλα που χρησιμοποιείται εξατομικεύεται και είναι ανάλογη με το βαθμό και το στάδιο της κυτταρίτιδας.

Ο τρόπος δράσης είναι ο εξής:
– Διαλύει τα περίσσια λιποκύτταρα
– Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
– Μαλακώνει τις συνδετικές ίνες
– Βελτιώνει την παροχέτευση της λέμφου

Από την άλλη πλευρά το κύριο συστατικό της φόρμουλας που χρησιμοποιείται για ελάττωση του τοπικού λίπους είναι η φωσφατιδυλοχολίνη, ένα φωσφολιπίδιο που υπάρχει σε μεγάλη αφθονία σε ζώα και φυτά και αποτελεί τη δομική μονάδα- κλειδί των κυτταρικών μεμβρανών. Η φωσφατιδυλοχολίνη διεισδύει στο λιποκύτταρο μέσω της λιπιδικής διπλοστιβάδας ενεργώντας ως γαλακτωματοποιητής με αποτέλεσμα τα αποθηκευμένα λιπίδια να αλλάζουν βιοχημικά χαρακτηριστικά, να γίνονται υδατοδιαλυτά, και έτσι να είναι δυνατή η αποβολή τους λόγω ασυμβατότητας με το λιποδιαλυτό υλικό που αποθηκεύεται στα λιποκύτταρα.

Η τεχνική της μεσοθεραπείας είναι η ίδια ανεξάρτητα με την περιοχή που εφαρμόζεται: με πολύ λεπτές βελόνες, η ειδική για κάθε περίπτωση φόρμουλα ενίεται στο εν τω βάθη χόριο του δέρματος (στην περίπτωση της λιπόλυσης και λίγο βαθύτερα στον υποδόριο ιστό). Οι βελονονυγμοί είναι ελάχιστα έως καθόλου αισθητοί δεδομένου του πάχους της βελόνας αλλά επιπλέον επειδή έχει προηγηθεί επάλειψη της περιοχής με αναισθητική κρέμα. Οι ενέσεις γίνονται πολύ κοντά η μια στην άλλη, σε απόσταση περίπου ενός εκατοστού και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που εμφανίζεται μετά το πέρας της θεραπείας είναι μικροεκχυμώσεις στα σημεία των βελονονυγμών που υποχωρούν εντελώς τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την άμεση επάνοδο του ασθενή στις καθημερινές του ασχολίες. Σπανιότατα, αναφέρονται στη βιβλιογραφία σποραδικά περιστατικά δερματικών λοιμώξεων, αλλεργικών αντιδράσεων και ειδικότερα στην περίπτωση της λιπόλυσης νέκρωση ιστού και ανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος.

Παρόλα αυτά όσοι παρουσιάζουν καταστάσεις όπως: εγκυμοσύνη, ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκινοπάθεια, θρόμβωση, ή βαριά καδιοπάθεια δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε μεσοθεραπεία.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα