Μυκητιάσεις

Οι μυκητιάσεις, στον άνθρωπο, είναι μια ασθένεια που προκαλείται από οποιοδήποτε μύκητα που εισβάλλει στους ιστούς, προκαλώντας επιφανειακή, υποδόρια ή συστηματική νόσο. Η επιφανειακή μυκητίαση, που ονομάζεται επίσης δερματοφύτωση, περιορίζεται στο δέρμα και προκαλείται από τα γένη  Microsporum, Trichophyton, ή Epidermophyton.

Αιτίες

Τα αντιβιοτικά είναι ένας παράγοντας κινδύνου για μυκητιασικές λοιμώξεις.
Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι επίσης σε κίνδυνο να αναπτύξουν μυκητιασικές λοιμώξεις. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ασθενών με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό είναι τα ατόμα με HIV / AIDS, άτομα υπό θεραπεία με στεροειδή και άτομα που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Τα άτομα με διαβήτη τείνουν επίσης να αναπτύξουν λοιμώξεις από μύκητες.

Ταξινόμηση

Οι μυκητιάσεις ταξινομούνται ανάλογα με τα επίπεδα των ιστών που έχουν αποικηθεί αρχικά.

Ποια μέρη του σώματος μπορούν να μολύνουν;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα δερματόφυτα μπορούν να μολύνουν την εξωτερική επιφάνεια του σώματος, όπου υπάρχει δέρμα, νύχια ή τρίχες. Οι επιφανειακές δερματομυκητιάσεις κατατάσσονται κλινικά ανάλογα με την περιοχή του σώματος που προσβάλλουν. Η εντόπιση δεν αποκαλύπτει αναγκαστικά το υπεύθυνο είδος του μύκητα, αν και τα διάφορα είδη δερματοφύτων παρουσιάζουν προτίμηση για συγκεκριμένες θέσεις του σώματος. Ένα είδος δερματόφυτου μπορεί να παρουσιάζει προτίμηση για (και συνεπώς απομονώνεται συχνότερα από) τις μηρογεννητικές (βουβωνικές) πτυχές, ενώ να μην ανευρίσκεται ποτέ σε βλάβη τριχωτού της κεφαλής, ή να προσβάλλει το δέρμα του κορμού και τα νύχια.

mikitiaseis

Eικ. 1 Ενδεικτικές κλινικές μορφές μυκητιάσεων από δερματόφυτα. Α. Δερματοφυτίαση προσώπου. Β. Ονυχομυκητίαση. Γ. Δερματοφυτίαση κορμού. Δ. Δερματοφυτίαση χεριών. Ε. Δερματοφυτίαση μηρογεννητικών πτυχών. ΣΤ. Δερματοφυτίαση πέλματος.

ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΜΥΚΗΤΙΑΣΕΙΣ

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων στον κορμό, στο λαιμό και στις ρίζες των άνω άκρων. Εκδηλώνεται συχνότερα το καλοκαίρι, επειδή ένας βασικός τρόπος μετάδοσής της είναι από την άμμο της παραλίας.

Για τη θεραπεία, η οποία ολοκληρώνεται σε 15 μέρες χορηγείται τοπική ή συστηματική αγωγή ή συνδυασμός των δύο όπου ενδείκνυται.

Καντιντιάσεις

Η κάντιντα είναι ένας μύκητας που ευνοείται πάρα πολύ από την υγρασία και τη ζέστη, γι’ αυτό και οι καντιντιάσεις είθισται να εκδηλώνονται όπου υπάρχουν πτυχές στο δέρμα: κάτω από τον μαστό, στις μεσοδακτύλιες περιοχές, στις μηρογεννητικές πτυχές έως και τις μασχάλες.

Η θεραπεία είναι εύκολη και γρήγορη, τοπική, συστηματική ή και τα δύο, και η διάρκειά της εξαρτάται από το τμήμα του δέρματος όπου έχει αναπτυχθεί η συγκεκριμένη μυκητίαση.

Μυκητιάσεις στα πόδια

Ένα σημείο του σώματος όπου εύκολα αναπτύσσονται μύκητες το καλοκαίρι είναι τα πόδια, γεγονός που οφείλεται στη ζέστη, στην υγρασία λόγω εφίδρωσης των ποδιών, αλλά και στο ότι πολλοί χρησιμοποιούν διαρκώς παπούτσια που δεν αερίζονται καλά.Τα συμπτώματα της συγκεκριμένης μυκητίασης, που μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, είναι ξηροδερμία, κνησμός, απολέπιση, φλεγμονή και φλύκταινες, οι οποίες συχνά σκάνε, δημιουργώντας επώδυνες και φλεγμαίνουσες πληγές.

Θεραπεία

Οι μυκητιάσεις από δερματόφυτα αντιμετωπίζονται εύκολα, εφόσον γίνει σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον δερματολόγο. Η θεραπεία των μυκητιάσεων του δέρματος μπορεί να είναι τοπική (με κρέμες ή λοσιόν) όταν οι βλάβες είναι λίγες ή τοπική και συστηματική όταν οι βλάβες είναι πολλές. Στις ονυχομυκητιάσεις η θεραπεία είναι συστηματική, ενώ παράλληλα μπορεί να βοηθήσει και η χρησιμοποίηση μιας αντιμυκητιασικής λάκκας νυχιών. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας πολύ καλά αντιμυκητιασικά φάρμακα τόσο για την τοπική όσο και για τη συστηματική θεραπεία. Η καλύτερη θεραπεία όμως ήταν και παραμένει η πρόληψή τους.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα