Ροδόχρους ακμή (Acne Rosacea)

Έχει διαπιστωθεί πως το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως εμφανίζει ροδόχρου ακμή. Αναπτύσσεται κυρίως σε ενήλικες από 30 έως 50 ετών και στις γυναίκες συνδέεται συχνά με την εμμηνόπαυση, τα πιο βαριά περιστατικά τα αντιμετωπίζουν όμως οι άνδρες.

Η φλεγμονώδης αυτή δερματοπάθεια δεν εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, και μπορεί σε αρχικό στάδιο να εμφανιστεί απλώς ως μια παροδική ερυθρότητα σε κάποια σημεία του προσώπου όπως τα μάγουλα, η μύτη, το μέτωπο ή το πηγούνι.

Σε επόμενο όμως στάδιο, το παροδικό ερύθημα γίνεται μόνιμο, και εμφανίζεται το φαινόμενο της τηλαγγειεκτασίας, δηλαδή τα αιμοφόρα αγγεία στα μάγουλα και στη μύτη γίνονται ιδιαίτερα έντονα.

Δεν αποκλείεται η πρόκληση βλατίδων και φλύκταινων, ενώ όταν επιδεινώνεται, τα τριχοειδή αγγεία του προσώπου γινονται ευαίσθητα και συχνά σπάνε.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι της ροδόχρου νόσου:

 1. ERYTHEMATOTEL ANGIECTATIC ROSACEA (ETTR)
  Συχνό αιφνίδιο ερύθημα αλλά και σταθερό κεντρικό ερύθημα προσώπου. Μπορεί να παρουσιάστουν και ευρυαγγείες.
 2. PAPULOPUSTULAR ROSACEA (PPR)
  Έντονο κεντρικό ερύθημα προσώπου, παροδικές βλατίδες ή/και φλυκταινίδια.
 1. PHYMATOUS ROSACEA (PR)
  Επίμονο οίδημα προσώπου με υπερτροφία ιστών, ρινόφυμα και άλλες βλάβες.
 1. OCULAR ROSACEA (OR)
  Οφθαλμική φλεγμονή (βλεφαρίτιδα/επιπεφυκίτιδα/δυσλειτουργία αδένων του Meibomius/χαλάζιο)

Καθώς το ερύθημα της ροδόχρου ακμής εμφανίζεται ξαφνικά, προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις στην ψυχολογία του ατόμου.Οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν τη ροδόχρου ακμή είναι γενετικοί, αλλά και ανοσολογικοί παράγοντες. Σε μερικούς τύπους επιδερμίδας το παροδικό κοκκίνισμα (ερύθημα) και η ερυθρότητα είναι κληρονομικά στοιχεία. Πιο επιρρεπείς είναι όσο έχουν λεπτό, διάφανες και ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Υπάρχουν περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν την έξαρσή της, όπως η ξαφνική αλλαγή από κρύο σε ζέστη, τα καυτερά φαγητά, ο καπνός από τσιγάρο, το αλκοόλ και το στρες. Όταν ένα άτομο πάσχει από ροδόχρου ακμή, αν συνδυαστικά παραδείγματος χάρη καταναλώσει κόκκινο κρασί, τότε τα αιμοφόρα αγγεία διευρύνονται ακόμα περισσότερο.

Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, όμως υπάρχουν ήπιες και έντονες φάσεις. Η κατάσταση μπορεί να είναι προοδευτική, που σημαίνει ότι τείνει να γίνεται πιο οξεία με τον καιρό, αλλά στην πλειοψηφία των ατόμων εκδηλώνεται κυκλικά: Βρίσκεται σε έξαρση για ένα διάστημα, μετά υποχωρεί και τελικώς επανεμφανίζεται.

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου δεν απαιτεί αιματολογικές ή ιστολογικές εξετάσεις. Η κλινική εικόνα αρκεί στον δερματολόγο για να διακρίνει τον τύπο, αλλά και να τη διαχωρίσει από την απλή ακμή, δερματίτιδα, θυλακίτιδα ή άλλη πάθηση.

Είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση εγκαίρως και να μην υπάρξει σύγχυση με άλλες δερματοπάθειες. Καθώς η ροδόχρους ακμή επιδεινώνεται γρήγορα, είναι σημαντικό να εντοπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα και να αναχαιτιστεί η εξέλιξή της.

 Θεραπεία

Η ροδόχρους ακμή παραμένει εφόρου ζωής στον οργανισμό. Η θεραπεία συνίσταται σε ανακούφιση από τα συμπτώματα, δεν εξαλείφει τη νόσο.

Η περιποίηση του δέρματος και η εκάστοτε θεραπεία δεν προσφέρει πλήρη ίαση. Με τακτική επίσκεψη 2 φορές το χρόνο σε δερματολόγο, μπορεί να διατηρηθεί σε ύφεση και να μην έχει έντονες εξάρσεις.Συνήθως ο δερματολόγος εστιάζει αρχικά στην εξουδετέρωση της φλεγμονής μέσω φαρμακευτικής αγωγής, είτε τοπικής είτε με χάπια από το στόμα. Προτεινόμενη αντιβίωση είναι οι τετρακυλίνες και η ισοτρετινοίνη.

Κατόπιν προχωρά σε peeling και τη χρήση laser CO2 & pulsed dye laser για την ανάπλαση της επιδερμίδας. Το πλάνο θεραπειών ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της ροδόχρου ακμής, όμως ο στόχος είναι κοινός: ανάπλαση κολλαγόνου και των ελαστικών ινών για να μειωθούν οι ευρυαγγείες και το ερύθημα.Αν η θεραπεία δεν εφαρμοστεί με τη σωστή σειρά, είναι πιθανό να παρουσιαστεί υποτροπή και να καταλήξει έως και σε χειρουργική αντιμετώπιση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα