Θεραπεία ραγάδων

Οι ραγάδες του δέρματος είναι μακρόστενες ραβδώσεις, λωρίδες, ή όπως το λέει ο όρος, γραμμές που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του σώματος με μια υπόλευκη απόχρωση. Είναι το αποτέλεσμα από απότομο τέντωμα ή τράβηγμα του δέρματος, το οποίο όταν υπάρχει σε συνέχεια σχίζει το μεσαίο στρώμα του δέρματος αφήνοντας ραγάδες.

Αυτό το είδος ουλών παρουσιάζεται όταν το δέρμα δεν μπορεί να επανέλθει συνήθως μετά από μεγάλη ή απότομη αύξηση του σωματικού βάρους, όπως συμβαίνει στην  εγκυμοσύνη για παράδειγμα, ή ακόμη και από ακραία απώλεια βάρους, μετά από δίαιτα ή χειρουργική εμέμβαση απώλειας βάρους. Αρχικά οι ραγάδες έχουν μία ελαφρώς κόκκινη ή μωβ απόχρωση (οι λεγόμενες «πρόσφατες ραγάδες») και στη συνέχεια σβήνουν, αφήνοντας τις ραβδώσεις σε λευκό – ασημί χρώμα.

Οι ραγάδες θεωρούνται δερματικές ουλές ή παραμορφωτικά τραύματα, που χαρακτηρίζονται από εξασθένηση ή εκφύλιση της επιδερμίδας στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

Οι αιτίες είναι πολλές και ποικίλες:

Εφηβεία Το σώμα περνά γρήγορους κύκλους ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εφηβείας, που μπορεί να δημιουργήσουν ραγάδες στους ώμους και την πλάτη των αγοριών και στους μηρούς, γοφούς και στήθος των κοριτσιών.

Απότομη αύξηση βάρους . Οι ραγάδες εμφανίζονται όταν υπάρχει αύξηση βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα ή όταν αυξάνεται η μυική μάζα αθλητών.

Εγκυμοσύνη . Οι ραγάδες είναι σύνηθες φαινόμενο κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η εμφάνιση τους εξαρτάται από τον τύπο και την ελαστικότητα του δέρματος. Οι ραγάδες τότε εμφανίζονται στην κοιλιά πιο συχνά και ενίοτε στους μηρούς και το στήθος.

Ιατρικές Παθήσεις . Κορτικοστεροειδή Φάρμακα Ιατρικές παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και το σύνδρομο Marfan μπορεί να προκαλέσει ραγάδες. Ραγάδες εμφανίζονται σε μια μεγαλο αριθμό συνδρόμων (π.χ. Σύνδρομο Down) και κληρονομικών νοσημάτων που έχει να κάνει με την μετάλλαξη πρωτεΪνών που επεηρεάζουν την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα αλλά και τη σπαργή του δέρματος. Μερικές φορές παρατεταμένη ή ακατάλληλη χρήση κορτικοστεροειδών κρεμών και λοσιόν που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία εκζεμάτων ή άλλων δερματικών παθήσεων, μπορεί να προκαλέσει ραγάδες λόγω μείωσης της ποσότητας του κολλαγόνου του δέρματος. Οι προχωρημένου σταδίου ξεθωριασμένες ραγάδες είναι ένα είδος ουλών από την απώλεια του κολλαγόνου και την απώλεια ελαστικών ίνών στο χόριο του δέρματος.

Θεραπεία

Ανεξάρτητα από το τι προκάλεσε τις ραγάδες σας, η αφαίρεση με λέιζερ είναι μία προηγμένη θεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε το λείο δέρμα που επιθυμείτε. Είναι μια μη χειρουργική προσέγγιση για τη βελτίωση των ραγάδων με αρκετά ανεκτές θεραπείες που απαιτούν λίγο ή καθόλου χρόνο ανάρρωσης.

Το πιο σημαντικό για την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπισή τους είναι ότι όσο πιο νωρίς ξεκινήσει τόσο καλύτερα θα είναι τα αποτελέσματα. Μια νέα μέθοδος, με τη χρήση του fractional λέιζερ, προσφέρει μια νέα προσέγγιση για τη θεραπεία των ραγάδων. Εκατοντάδες στοχεύσεις από το λέιζερ μπορούν να γίνουν ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό δημιουργεί μικροσκοπικές πληγές. Το σώμα αντιδρά σε κάθε αγωγή με την παραγωγή νέου κολλαγόνου και επιθηλίων, αφήνοντας υγιές δέρμα μεταξύ των φωτοαποδομηνένων περιοχών και προσφέροντας την ταχύτερη επούλωση με τους χαμηλότερους κινδύνους.

Μια άλλη καινοτόμος μέθοδος στην καταπολέμηση ραγάδων είναι Platelet-Rich Plasma δηλαδή με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια από τον ίδιο τον ασθενή, η οποία εκμεταλλεύεται τους αυξητικούς παράγοντες που υπάρχουν στα αιμοπετάλια. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες με αναπλαστικές και επανορθωτικές ιδιότητες που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Κατά τη καταπολέμηση ραγάδων με PRP τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια ενισχύουν την αποκατάσταση των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη μέσω ενεργοποίησης των βλαστοκυττάρων Κατά την καταπολέμηση ραγάδων, οι αυξητικοί παράγοντες εγχύονται κάτω από την επιδερμίδα  με  ενέσεις.

Πολλές άλλες θεραπείες ραγάδων δέρματος έχουν προταθεί. Υπόσχονται τη βελτίωση των υπαρχουσών ραγάδων, το αποτέλεσμα τους όμως δεν είναι ικανοποιητικό. Χειρουργική αντιμετώπιση δεν υπάρχει για τις ραγάδες ξεχωριστά, με εξαίρεση την κοιλιοπλαστική, όπου υπάρχει αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος μαζί με τις ραγάδες ιδίως μετά από τον τοκετό.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι καμία κρέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ραγάδες καθώς δρουν μόνο επιδερμικά και δεν απορροφώνται εις βάθος.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700

Όνομα (required)

Email (required)

Θέμα

Μήνυμα