Βαλανοποσθίτιδα

Ορίζεται ως η φλεγμονή της ακροποσθίας και βαλάνου σε άνδρες χωρίς περιτομή. Η βαλανοποσθίτιδα εμφανίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών και μπορεί να έχει προέλευση από οποιοδήποτε από τα πολλαπλά βακτήρια ή μύκητες του μικρο περιβάλλοντος της πόσθης – ακροποσθίας  ή να οφείλεται σε δερματίτιδα.Οι πολύπλοκες μολύνσεις έχουν τεκμηριωθεί, συχνά από δέρμα με κακή ελαστικότητα και κακές συνθήκες υγιεινής που οδηγεί στον αποικισμό και την υπερανάπτυξη βακτηριδίων.

Παθοφυσιολογία  –  Αν και έχουν ενοχοποιηθεί πολλαπλοί οργανισμοί ως αιτιολογικοί παράγοντες, ο ασθενής αντιμετωπίζεται συχνά  εμπειρικά χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη καλλιέργειας.Η μόλυνση  από το μύκητα Candida φαίνεται να είναι η πιο κοινή αιτία της ασθένειας. Οι ηλικιωμένοι άνδρες έχουν συχνά άλλες αιτιολογίες, συμπεριλαμβανομένων παράτριμμα, ερεθιστική δερματίτιδα και άλλες λοιμώξεις από μύκητες. Οι οργανισμοί που έχουν εντοπιστεί περιλαμβάνουν Bacteroides, Gardnerella, και  nonalbicans είδη Candida καθώς και β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.Σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν μόλυνση απο Πυογόνο Στρεπτόκοκκο, Prevotellamelaninogenica, Cordylobia,, Providenciastuartii, και Ψευδομονάδα.

Παρά το γεγονός ότι εντοπίζεται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο νεανικό πληθυσμό, 0-5 έτη, ή σε σεξουαλικά ενεργούς άνδρες ενήλικες.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην εκκαθάριση της οξείας λοίμωξης και την πρόληψη της υποτροπιάζουσας φλεγμονής / λοίμωξης μέσω της βελτίωσης της υγιεινής και χρήση ειδικής τοπικής αγωγής. Αν και δεν είναι πλέον αναγκαίο, η περιτομή μπορεί να εφαρμοσθεί για επίμονες ή υποτροπιάζουσες βαλανοποσθίτιδες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Ο Ιατρός δέχεται κατόπιν ραντεβού

E-mail
papaggelopoulos@yahoo.gr

Κινητό
693 222 9171

Γλυφάδα
210 96 20 300

Αμπελόκηποι
210 77 57 700