Πολύ συχνά η ακμή αφήνει ουλές κυρίως στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα.

Τα σημάδια από ακμή είναι πραγματικά ένα μείζων αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί απογοήτευση, ειδικά όταν βρίσκονται στο πρόσωπο.

Υπάρχουν όμως θεραπείες ώστε να αντιμετωπιστούν οι ουλές, να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση και να αποκατασταθεί η αυτοεκτίμηση του ατόμου.

Τα σημάδια ακμής είναι πιο συχνά το προϊόν μιας φλεγμονώδους πληγής όπως είναι μια φλύκταινα ή κύστη, που προέρχονται από την ακμή.

Οι φλεγμονώδεις αυτές καταστάσεις εμφανίζονται όταν ο πόρος του δέρματος διογκώνεται από την υπερβολική λιπαρότητα, τα νεκρά κύτταρα και τα βακτήρια.

Η βλάβη είναι συνήθως ήπια και η επούλωση γρήγορη όταν η ρήξη του πόρου εμφανιστεί κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Πιο σοβαρές βλάβες προκύπτουν όταν υπάρχει βαθιά ρήξη στο τοίχωμα του θύλακα, οι μολυσμένοι παράγοντες διαρρέουν μέσα στο χόριο και καταστρέφουν τον υγιή ιστό του δέρματος.

Συνηθέστερα, η ακμή προκαλεί ατροφικές ουλές, μπορεί όμως δυστυχώς να προκαλέσει και υπερτροφικές ή και χηλοειδείς ουλές. (Εδώ ανατρέχουμε στην ενότητα των Ουλών και τις κατηγορίες αυτών).

Οι ατροφικές ουλές αναπτύσσονται όταν υπάρχει απώλεια ιστού.

Η ανάπτυξη της ουλής είναι ανάλογη με την φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερη είναι η φλεγμονή στο δέρμα, τόσο πιο πιθανό είναι να δημιουργηθεί ουλή. Κλειστοί και ανοιχτοί φαγέσωρες και άλλες μη-φλεγμονώδεις βλάβες συνήθως δεν προκαλούν ουλές επειδή αυτοί οι τύποι των βλαβών δεν τραυματίζουν τον ιστό του δέρματος. Συχνά, αυτό που ίσως θεωρούμε ουλή ακμής στην πραγματικότητα πρόκειται για μετά-φλεγμονώδη υπέρχρωση. Αυτός ο προσωρινός υπερχρωματισμός του δέρματος εξασθενεί συνήθως τελικά από μόνος του.

 

Ουλές ακμής

Δίπλα σας Για
κάθε σας ερώτημα

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input